недеља, 23. август 2009.

СВИМ ЗАПОСЛЕНИМА НА ПЕДАГОШКОМ ФАКУЛТЕТУ, ЧЛАНОВИМА САВЕТА ФАКУЛТЕТА И ЧЛАНОВИМА НАСТАВНО-НАУЧНОГ ВЕЋА

Поштоване колеге,

Сведоци сте да се већ месец дана у јавност износе чињенице о плагијатима који су пронађени у четири књиге проф. др Драгана Солеше, декана Педагошког факултета у Сомбору. Ти плагијати су дрски и бескрупулозни, и не износе неколико реченица или пасуса, већ су преузимани дословно и по неколико десетина страна. До сада је пронађено 12 таквих плагијата и оштећених аутора, у укупном обиму од преко 260 страна. Део тих плагијата, упоредо са изворницима, Иницијативна група Педагошког факултета у Сомбору објавила је на свом блогу www.inicijativnagrupapf.blogspot.com, а део плагијата објављен је на блоговима других оштећених аутора. Драган Солеша је овим чином начинио тешко огрешење о правила рада, пословне и етичке обзире и законе. Иницијативна група је припремила Белу књигу о плагијатима Драгана Солеше (на око 520 страница – упоредно доносећи његове плагијате и изворнике из којих је плагирао читава поглавља у својим књигама) која ће ускоро бити штампана и предата надлежним државним и просветним органима Републике Србије, а, уз кривичну пријаву, и као доказни материјал надлежном тужилаштву. Истовремено, тужбе против њега поднели су или су најавили и оштећени аутори. Солеша није поткрадао само своје колеге из Србије већ и из земаља у окружењу, брукајући тиме своју земљу, њену просвету и науку, а посебно град Сомбор и наш Факултет, као установу са најдужом традицијом образовања учитеља у Србији. Тиме је тешко повредио и дискредитовао углед институције на чијем је челу већ седму годину и четири мандата, што је, уз гажење општеприхваћених етичких обзира и повреду Закона о ауторским правима, више него довољан разлог да буде покренут поступак његовог разрешења са места декана Педагошког факултета у Сомбору.
Поштоване колеге, доследан свом начину руковођења нашом образовном установом, Драган Солеша ће покушати током наредних дана да целу ствар представи у изврнутом светлу, покушавајући да још једним обликом преваре и манипулације, као и разним врстама притисака и уцена, прибави себи подршку Савета педагошког факултета у Сомбору и Наставно-научног већа. Желимо да Вас упозоримо да бисте дајући му подршку подржали и срамно кривично дело које је починио, а ваша имена остала би за вечност укаљана. Свесни смо атмосфере страха коју је годинама наметао и која влада међу свим запосленима на Педагошком факултету, али је јасно да сада само лично поштење, лична част и лична храброст сваког од вас и свих нас заједно, могу да стану на пут највећој срамоти у више од два века старој традицији наше школе. Све политичке инстанце којима је се обраћао протеклих недеља са причом о угрожавању Факултета (јер себе и своја недела поистовећује са Факултетом), а које су са наше стране правовремено, уз послате доказе, обавештене о чему је реч, нису му пружиле подршку и чекају покретање поступка пред законом. Верујемо да нема потребе да нам неко из Београда или Новог Сада наређује шта треба да чинимо. То знамо и сами, а чувајући своју част, чуваћемо и аутономију ове високошколске установе чије је он име на најнечувенији и најсрамнији начин облатио и запрљао.
Дошло је време да судбину Педагошког факултета у Сомбору и заштиту угледа ове установе узмемо у своје руке. Зато, поштоване колеге, будите промишљени и не дозволите да вас тренутан страх од Драгана Солеше заслепи и обузме. Већ почетком септембра јавност Србије (нажалост и околних земаља) знаће и говориће о овом тешком преступу декана Педагошког факултета у Сомбору. Због тога је на свима нама историјска одговорност! Не дозволимо да нова генерација наших студената започне нову школску годину оптерећена хипотеком ове срамоте! И не дозволите да вас сутра неко прозива као заштитнике неодбрањивог недела или кукавице!! С поштовањем,

Иницијативна група Педагошког факултета у Сомбору
преузми

Нема коментара:

Постави коментар

Obaveštavamo sve korisnike ovog bloga da će na blogu biti objavljeni samo oni komentari koji se tiču teme (plagijati i zloupotrebe Dragana Soleše). Neće biti objavljeni oni komentari koji sadrže vulgarnosti, lične uvrede i ne drže se teme.