четвртак, 27. август 2009.

ОСНИВАЊЕ НЕЗАВИСНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ОЦЕНУ ВЕРОДОСТОЈНОСТИ ДОКАЗА
О ПЛАГИЈАТИМА ДРАГАНА СОЛЕШЕ

Након што је проф. др Драган Солеша, декан Педагошког факултета у Сомбору, презентовао на седницама Наставно-научног већа и Савета факултета поручену експертизу за своје плагиране радове (коју је потписао рецензент књиге која је у највећем делу плагирана!), Иницијативна група Педагошког факултета одлучила је да формира Независну комисију за оцену веродостојности доказа о плагијатима, састављену од угледних универзитетских професора и доктора наука, као и стручњака из области права, етике, језика и информатике, која ће до 1. септембра доставити своју стручну експертизу Иницијативној групи. Ова експертиза, потписана од стране чланова Независне комисије, биће штампана у уводном поглављу Беле књиге о плагијатима проф. др Драгана Солеше, а затим, са доказним материјалом, предана свим надлежним државним и просветним институцијама, као и полицији и тужилаштву, уз кривичну пријаву за недозвољено присвајање туђе интелектуалне својине. Иницијативна група ће Белу књигу, као збирку доказа о плагијатима проф. др Драгана Солеше, представити јавности у Србији на конференцији за штампу у Медија центру у Београду током септембра месеца. Очекујемо да ће се на тај начин створити притисак домаће јавности (али и јавности околних земаља чије је научнике Солеша плагирао) да овај бесрамни човек буде смењен са функције декана Педагошког факултета у Сомбору, као и да му буде одузето звање редовног професора Универзитета у Новом Саду. Уверени смо да ћемо на његовом примеру упозорити јавност и научну заједницу Србије на опасну појаву најгрубљег кршења ауторских права, која је у потпуној супротности са тежњама и залагањима наше земље за добијање статуса кандидата за пријем у чланство Европске уније, и на тај начин активирати запостављену бригу о заштити интелектуалне својине у Србији.
Поистовећујући и даље себе са Педагошким факултетом у Сомбору (у маниру Луја XIV – „Држава, то сам ја!“), др Солеша је наше захтеве за утврђивање истине о дрској и обимној крађи туђе интелектуалне својине представио као нападе на Педагошки факултет. Иницијативна група и велика већина запослених (на жалост и застрашених људи) на Педагошком факултету у Сомбору уверени су да једино овај срамни лоповлук проф. др Драгана Солеше напада, унижава и вређа достојанство и углед ове просветне институције са дугом и часном традицијом, те ће учинити све да се та срамота спере, како би пред надолазећим поколењима будућих учитеља могла поново да са поносом преноси традицију стару више од два века.

Иницијативна група Педагошког факултета у Сомбору

1 коментар:

Obaveštavamo sve korisnike ovog bloga da će na blogu biti objavljeni samo oni komentari koji se tiču teme (plagijati i zloupotrebe Dragana Soleše). Neće biti objavljeni oni komentari koji sadrže vulgarnosti, lične uvrede i ne drže se teme.