среда, 12. август 2009.

PLAGIJATI DRAGANA SOLEŠE (II deo)

Mnoštvo materijala o plagijatima prof. dr Dragana Soleše, dekana Pedagoškog fakulteta u Somboru, koji smo sakupili tokom poslednjih nedelja i meseci, iziskuje naše učestalo obaveštavanje javnosti o ovim nečasnim radnjama. Kako smo i pretpostavljali, materijal na koji smo ukazali u prethodnoj poruci predstavlja samo vrh ledenog brega bezočne plagijatorske delatnosti koja po svom obimu, beskrupuloznosti i beščašću prevazilazi sve do sada zabeležene pojave ove vrste u našoj nauci.
Pažljivim pregledom njegovih knjiga i stručnih radova uviđa se da plagiranje predstavlja jedini «metod» kojim se Soleša služi prilikom njihovog sastavljanja. Tim stručnih saradnika i prevodilaca upravo ispituje i originalnost njegove doktorske disertacije, jer postoji opravdana sumnja da je i ona većim delom plagirana, o čemu ćemo uskoro obavestiti naučnu i stručnu javnost.
Ovakav primer drskih krađa, nezabeleženih u istoriji srpskih univerziteta, pored etičkog aspekta nosi sa sobom i višeslojnu krivičnu odgovornost. Pored povreda autorskih prava, Soleša je na osnovu plagiranih radova obezbedio sebi izbore u nastavna zvanja, pribavljajući i protivpravnu imovinsku korist u vidu prodaje plagiranih udžbenika. Dodatno zabrinjava činjenica da je tek izašlo drugo izdanje njegove knjige «Obrazovna tehnologija» na volšeban način nestalo iz prodaje, pa čak i sa polica biblioteka, upravo kada je iz Hrvatske pokrenut i prvi postupak za utvrđivanje plagijata u ovoj knjizi, čime je učinjen i niz novih krivičnih dela (prikrivanje dokaza, materijalna šteta naneta Pedagoškom fakultetu, zloupotreba službenog položaja…).
Žalimo što smo svedoci moralnog sunovrata kojim se najstarija ustanova za obrazovanje učitelja u našoj zemlji izvrgava ruglu, i čvrsto smo rešeni da zbog njene časne prošlosti, ali i zbog njene budućnosti, do kraja razotkrijemo laži i prevare Dragana Soleše, čuvajući na taj način ugled i čast Pedagoškog fakulteta u Somboru i omogućavajući mu katarzu, koja je ovoj prosvetnoj ustanovi preko potrebna.
Tokom narednih nedelja nastavićemo redovno da vam šaljemo nepobitne dokaze o Solešinim plagijatima. Danas šaljemo plagirane delove drugog i trećeg poglavlja njegove knjige «Obrazovna tehnologija». Ujedno, obaveštavamo vas da smo otvorili internet-blog pod nazivom www.inicijativnagrupapf.blogspot.com preko koga možete da se informišete i da učestvujete u diskusijama povodom Solešinih plagijata i drugih njegovih zloupotreba i nezakonitosti. Šaljite ove poruke dalje kako bi što veći broj ljudi bio upoznat sa našom akcijom.


Inicijativna grupa

Ovde možete da preuzmete dokument o drugom delu plagijata dr Dragana Soleše
preuzmi

Нема коментара:

Постави коментар

Obaveštavamo sve korisnike ovog bloga da će na blogu biti objavljeni samo oni komentari koji se tiču teme (plagijati i zloupotrebe Dragana Soleše). Neće biti objavljeni oni komentari koji sadrže vulgarnosti, lične uvrede i ne drže se teme.