понедељак, 17. август 2009.

PLAGIJATI DRAGANA SOLEŠE (V deo)
Po PETI put sakupili smo i šaljemo u javnost nove delove plagiranih poglavlja iz knjige OBRAZOVNA TEHNOLOGIJA prof. dr Dragana Soleše, dekana Pedagoškog fakulteta u Somboru. Ovaj put šaljemo treći (poslednji) deo šestog poglavlja knjige.
Solešini plagijati izazvali su veliko zanimanje javnosti. Na blogu koji smo tim povodom otvorili – gde izlažemo sve do sada obrađene plagijate (www.inicijativnagrupa.blogspot.com), za desetak dana pristiglo je preko 700 komentara, velikim delom usmerenim na osudu ovog nemoralnog čina ali i drugih njegovih nezakonitosti u radu. Inicijativna grupa je kontaktirala sve do sada plagirane autore i obavestila ih o Solešinim plagijatima njihovih radova, pre svih one koje je najbesramnije plagirao, poput g-đice Ksenije Dimitrijević iz Beograda i Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.
Do sada smo u javnosti objavili blizu stotinjak strana plagijata Dragana Soleše, a još u dve ili tri (opšrinije) pošiljke prikazaćemo do kraja sve plagijate iz njegove knjige „Obrazovna tehnologija“, nakon čega ćemo preći na druge njegove objavljene udžbenike i radove. U međuvremenu, pokradena g-đica Ksenija Dimitrijević iz Beograda prikazala je na svom blogu (http://blog.artichoka.net/2009/08/kradja-deo-drugi-dokazi.html) materijalni dokaz o drskoj Solešinoj krađi nekoliko desetina stranica njenog originalnog rada, koje je Soleša objavio u svojoj knjizi „Informacione tehnologije“ (Sombor, 2007). Sem njenog, u ovoj Solešinoj knjizi ima još plagijata, pa će i ona uskoro biti tema naše obrade i predstavljanja u javnosti.
Inicijativna grupa priprema štampanje Bele knjige o plagijatima prof. dr Dragana Soleše i ova obimna publikacija (koja će imati blizu 500 stranica) biće uskoro štampana i besplatno podeljena svim relevantnim prosvetnim i naučnim institucijama u Srbiji (pre svega, svim fakultetima i naučnim institutima kao negativni primer za one koji bi se usudili i drznuli da krenu sličnim putem), kao i nadležnim državnim i sudskim organima Republike Srbije i AP Vojvodine, a biće predstavljena i u javnosti, na prezentaciji u beogradskom Medija centru. Čvrsto smo rešili da ovoj pošasti, makar u pitanju Dragana Soleše, stanemo na kraj.
Inicijativna grupa
preuzmi

1 коментар:

  1. Ovo sa Belom knjigom i Medija centrom, verujem, biće efikasno! Obavestite nas o datumu!

    ОдговориИзбриши

Obaveštavamo sve korisnike ovog bloga da će na blogu biti objavljeni samo oni komentari koji se tiču teme (plagijati i zloupotrebe Dragana Soleše). Neće biti objavljeni oni komentari koji sadrže vulgarnosti, lične uvrede i ne drže se teme.